Wadokai Karate in Gorinchem

Ontdek de technieken van de Samurai

Vijf dingen die je moet weten over de lessen:

 1. Karate lessen zijn toegankelijk vanaf ongeveer 12 jaar, als je jonger bent mag je meedoen bij de KarateKids!;
 2. Trainingen zijn op maandag, woensdag, vrijdag en soms ook nog op zaterdag;
 3. Karate heeft verschillende stijlen. De stijl die wij beoefenen heet Wado en is een van de grootste stijlen ter wereld;
 4. Lessen worden verzorgd door AJ sensei, Chief Instructor van Wadokai Nederland en Secretaris van Europa;
 5. Last but not least: Onze Karate lessen kunnen een bijdrage leveren aan jouw fysieke en mentale ontwikkeling.

Wat is Karate?

Karate is een Martial Art of "Budo" die van oorsprong hoogstwaarschijnlijk uit China afkomstig is. Via Okinawa heeft Karate in de twintiger jaren zijn weg naar Japan gevonden. Oorspronkelijk lag er veel nadruk op Kihon, Kata en Tanren. 

 • Kihon is basistraining die de Karateka (beoefenaar) in staat stelt zich de specifieke Karate technieken eigen te maken.
 • Kata is de methode die Karateka gebruiken om simpelweg kracht, snelheid en precisie te ontwikkelen en basistechnieken te combineren.
 • Tanren is de fysieke training waarbij lichamelijke en daarmee ook mentale conditie centraal staat.

Wado Ryu

Karate heeft verschillende stijlen die ieder nadruk leggen op bepaalde elementen. Bij Wadokai Gorinchem (Kai betekent vereniging) staat de stijl "Wado Ryu" centraal. Naast training van Kihon, Kata en Tanren is Kumite (partnerwerk) tegenwoordig, en zeker in Wado, erg belangrijk.

Wadoryu is ontwikkeld door Hironori Ohtsuka (1892-1982), hij was een grootmeester in Jujutsu Kenpo. Hij ontwikkelde Wado door het Japanse Jujutsu en Kenjutsu (technieken van de Samurai) te combineren met de beste elementen van Okinawa Karate dat is gespecialiseerd in stoot en traptechnieken. De combinatie van Japanse Koryu (oude stijlen) en Okinawa Karate heeft Wado een ongekende rijkdom opgeleverd als Karate stijl. Wado legt daardoor nadruk op interactie met de tegenstander en is gespecialiseerd in het verplaatsen van het lichaam, het manipuleren van de tegenstander en creëren van een voordelige situatie ten opzichte van de tegenstander. 

Persoonlijke ontwikkeling

Het antwoord op de vraag: “Wat is het doel van Karate?” is enerzijds makkelijk te beantwoorden en anderzijds geheel persoonlijk. Verschillende mensen hebben verschillende redenen om Karate te gaan beoefenen, je kunt onder andere denken aan:

 • Het opbouwen van zelfvertrouwen
 • Als zelfverdediging
 • Het sociale aspect (recreatie)
 • Voor je gezondheid oftewel als “health & fitness”

Bovenstaande voorbeelden kunnen redenen zijn om Karate te beoefenen en zijn op zichzelf absoluut valide, maar strikt gesproken heb je Karate daar niet voor nodig. Dit impliceert, dat dit niet het werkelijke doel is van Karate. Maar wat is het dan wel?

Het simpele antwoord is: Harmonie

De manier van trainen eist op termijn dat je een balans of harmonie vindt in jezelf, die in eerste instantie geforceerd voelt, maar langzamerhand een meer natuurlijk gevolg wordt. Denk aan kinderen die de hele dag rennen en ‘druk doen’ ten opzichte van opa of oma die alles rustig aan doen.

Deze harmonie tussen lichaam en geest wordt bereikt door fysieke training en specifiek de manier van trainen. De trainingsmethoden van Karate ontwikkelen niet alleen je techniek en daarmee snelheid, kracht, motoriek en reactievermogen, maar ook de mentale en fysieke controle over je zelf en de bewustwording daarvan. Wat jouw reden ook is om Karate te beoefenen, iedere reden is een goede reden.

We zien jou graag een keer in de Dojo!